Do-in: Japanse meridiaanstrekkingen

Wat betekent het beoefenen van Do-in? Het ontwikkelen (en onderhouden) van ki; de kracht die het leven aanstuurt. Do-in is Japans voor ‘weg van het Yin.’

Do staat voor weg (verbinding) en Yin voor diepte. Vrij vertaald staat het voor diepe helende werking. Do-in komt oorspronkelijk uit China. Japan heeft het overgenomen en verder geperfectioneerd. Do-in oefeningen zijn zeer oud en worden nog gebruikt als fysieke, mentale en spirituele training.

Verbonden en geaard

Do-in beoefenen is het gericht rekken en strekken van de meridianen. Met de juiste intentie en de nodige oefening leren we ons ‘te focussen’ en ontwikkelen we meer lichaamsbewustzijn. Do-in maakt de ‘energiekanalen’, ofwel meridianen, vrij. De Ki (= levensenergie), kan dan vrij door de meridianen stromen en evt. stagnatie wordt opgeheven. Do-in is gericht op het bevorderen van gezondheid en het herwinnen van kracht. Dit zorgt ervoor dat we op meerdere niveaus gevoed blijven, verbonden en geaard, kortom: gezond.

Yin, yang, ki en hara

De grondgedachte van het Oosters denken is dat Yin en Yang werkzaam zijn binnen het universum, maar ook in ons lichaam. Ki (=levensenergie) ontstaat o.a uit de wisselwerking tussen Yin en Yang.
Yin en Yang zijn twee primaire energiestromen. Yin en Yang zijn tegenovergesteld en complementair. In het Tai Tji teken is het zichtbaar; wit is in het zwart aanwezig en omgekeerd, het zwart vloeit weer over in het wit en omgekeerd. Ook ons lichaam is onderhevig aan Yin en Yang krachten. Als deze te sterk uit balans zijn, dan ontwikkelen we ziekten, zowel fysiek als psychisch. Do-in herstelt de dis- balans tussen Yin en Yang.

Ons centrum van Ki en innerlijke kracht (de buik) is de Hara. Ademhalingstechnieken en het strekken van de meridianen brengen bewustzijn naar de Hara. Door concentratie, oefening en ontspanning ontstaat een gevoel van welbevinden. De balans wordt hersteld en we komen terug in het centrum van onze kracht: de Hara. We voelen ons vitaal en opgewassen tegen het leven en ontwikkelen wijsheid! We voelen verbinding tussen Hart en Hara. LEER MET JE LIJF, NIET MET JE HOOFD is een Japans gezegde.

Informatie

Docent

Jans Weeda.

Lestijden

Wegens omstandigheden zijn er momenteel geen lessen. De bijeenkomsten van de vrouwengroep vinden plaats op de woensdagavond van 19:00 tot 20:00 uur. Tussentijdse instroom is altijd mogelijk. Een gemengde groep zal starten bij voldoende aanmeldingen. Wanneer u interesse heeft, kunt u contact opnemen met Shofukan.

Lesstof

De lessen bij Shofukan zijn het meest gerelateerd aan Shizuto Masunaga.

Lesgeld

‚ā¨ 100,- voor 13 lessen vanaf 2 september 2015. Maximaal 12 deelnemers.