Japanse zomer | Susanne de Kraker

Susanne de Kraker is opgegroeid in Burgh-Haamstede en verhuisde naar Rotterdam om daar Illustratie en kunstonderwijs te studeren. Zij schept in haar werk een dromerige sfeer, waarbij de natuur een onuitputtelijke inspiratiebron vormt. Door middel van prenten brengt ze haar verwondering voor de natuur aan anderen over. De houtsnedetechniek zoals De Kraker die nu gebruikt, heeft ze na een reis door Japan verder ontwikkeld. Geïnspireerd door Ukiyo-e-prenten heeft ze de serie Japanse zomer gemaakt, die nu te zien is bij Shofukan. De prenten tonen dieren die tijdens deze reis haar pad kruisten en geven een inkijkje in het dierenrijk, dat even mysterieus als exotisch oogt. De zachte warme kleuren en de bijna abstracte achtergrond versterken de lome sfeer van de zomer.

‘Ukiyo-e’ is een Japans woord voor afbeelding van het vluchtige leven (uki = vervlieten, yo = wereld en e = beeld). In het westen zijn vooral Ukio-e prenten uit de 19e eeuw bekend, doordat kunstenaars als van Gogh zich erdoor lieten inspireren.

‘Moku hanga’ is een Japanse uitdrukking voor houtsnede: moku = hout, hanga = druk. Uit een houten blok wordt een afbeelding gesneden. De hoog liggende delen van de afbeelding worden ingeïnkt met waterverf en met de hand, met de baren afgedrukt op zacht papier. Hierdoor hebben deze houtsneden een schilderachtig uiterlijk.

De seizoenen verstrijken en zo ook de expositie in Shofukan. Wie er nog niet aan wil geloven kan zich op zondag 31 oktober nog voor even wanen in de Japanse zomer, tussen de cicaden en vliegende vissen. Van 15:00 uur tot 18:00 uur is iedereen van harte welkom om de prenten te bekijken.

Een stempelworkshop om niet te vergeten | 31 oktober 12.30-15.00 uur | Susanne de Kraker
In Japan wordt er heel wat afgestempeld. Of het nu bij het bezoeken van een pelgrimsplaats of een pretpark is, voor elke activiteit bestaat er wel een stempel. Ter herinnering worden de stempels verzameld in een soort vakantiepaspoort. In deze stempelworkshop gaan wij een stempel maken van jouw favoriete zomer- of vakantieherinnering. We gutsen een tekening uit linoleum en drukken hem zwart op wit af in jouw zelf gevouwen boekje. Wanneer het buiten guur is, heb je nog altijd deze zelfgemaakte zomer souvenir om je aan op te warmen. Kosten € 40,00 p.p. opgave via info@shofukan.nl