Ervaar de unieke klank van de Japanse meditatieve fluit!

De shakuhachi

De Japanse bamboe fluit – de shakuhachi – is een spiritueel muziekinstrument om ademhaling en concentratie te trainen. Door de ademhalingsoefeningen vind je rust en ontspanning. De fluit werd  door Zen-boeddhisten monniken bij wijze van meditatie-training bespeeld: dit is de Suizen meditatie – meditatie door het blazen. Het traditionele repertoire bestaat uit solo muziekstukken die honkyoku worden genoemd. Zen-spiritualiteit en de natuur vormen de kern van de muziek. 

De shakuhachi kun je in privé- of groepslessen leren bespelen. Wil je weten of de shakuhachi iets voor jou is, kom dan naar Shofukan om dit zelf te ervaren en proberen! Shofukan is de thuisbasis van de Stichting Hijiri, die zich ten doel stelt het bespelen van de shakuhachi in Nederland en daarbuiten te bevorderen. Voorzitter is Hélène Codjo – tevens de shakuhachi-docente bij Shofukan.

Privé-lessen

Tijdens de lessen leer je de juiste houding om de shakuhachi te bespelen. Je traint je ademhaling en concentratie en je bouwt spierkracht op. Je maakt kennis met de Japanse muzieknotatie en leert traditionele honkyoku’s spelen. Geest en lichaam werken muzikaal en spiritueel samen. Heb je nog geen instrument, dan helpt docente Hélène Codjo je met de aanschaf van een beginnersfluit. Een leskaart voor 5 lessen van 60 minuten kost € 250, die voor 10 lessen €450).

Shakuhachi – basiscursus (groepslessen)

De cursus is bestemd voor de mensen die geen of weinig ervaring met de shakuhachi hebben. Tijdens de cursus leer je de juiste houding om de basisnoten van de shakuhachi te spelen. Door gevarieerde oefeningen geef je aandacht en ruimte aan je ademhaling en bouw je de nodige spierkracht op. Geest en lichaam werken muzikaal en spiritueel samen. Je maakt kennis met de Japanse muzieknotatie en je leert je eerste traditionele honkyoku spelen.

De basiscursus bestaat uit 5 lessen van 1,5 uur met minimaal 2 en maximaal 5 personen.

Informatie

Docent

Hélène Seiyu Codjo heeft shakuhachi gestudeerd onder Daniel Seisoku Lifermann in de Franse vereniging “La Voie du Bambou” in Parijs; sinds 2006 studeert ze ook regelmatig met Fukuda Teruhisa, oprichter en leider van het Hijiri-kai ensemble en de Hijiri-ryū school. Nadat ze in januari 2013 eerst het Jun Shihan diploma van Fukuda Teruhisa heeft ontvangen met de naam Seiyu (Wijsheid van goedaardigheid) ontving ze afgelopen november 2015 van hem het Shihan (meester) diploma. Ze werkt als professionele muzikante sinds 1987 en geeft lessen, workshops en concerten in Nederland, Frankrijk en andere landen in Europa.

Lestijden

De cursussen beginnen weer op 29 september 2018, bij voldoende inschrijvingen (minimaal 2 en maximaal 5 personen).  Data: zaterdagmiddag 29/9, 27/10, 24/11, 15/12, 19/1, 16/2, 16/3, 13/4, 18/5 en 22/6. Voor meer informatie of aanmelding, bel 06-53356220 of mail helene@fluitshakuhachi.nl.

Lesstof

Je kunt je eigen shakuhachi meenemen. Heb je nog geen instrument, dan helpt Hélène je met de aanschaf van een beginnersfluit of je kunt er een van haar lenen tegen een borgsom van €40.

Lesgeld

Een leskaart voor 5 privé-lessen van 60 minuten kost €250,-; die voor 10 lessen €450,-). De basiscursus bestaat uit 5 lessen van 1,5 uur; het lesgeld bedraagt €175,-.