Zazen

Wat is zazen? Het woord ‘zazen’ bevat 2 aparte karakters in de Japanse taal; ‘za’ (坐) betekent zitten en ‘zen’ (禅) betekent meditatie. Zittende meditatie wordt al eeuwenlang, sinds de invoering van het Zenboeddhisme in de 12e eeuw, in Japan beoefend. De Japanse krijger, of samoerai, omarmde het Zenboeddhisme om zijn eenvoud. In het kort gaat het Zenboeddhisme er van uit dat er geen verleden en geen toekomst is, maar slecht een voortdurend NU. De uitgesproken manier om dit NU te beleven is door zazen te beoefenen. Het beoefenen van zazen bevat drie pilaren of steunpunten. De eerste pilaar: zazen draagt bij aan de verbetering van de (lichaams-) houding. De tweede pilaar helpt ons te concentreren op onze ademhaling en ons bewust te zijn/worden van onze ademhaling. En de derde pilaar: zazen helpt ons onze gedachten(gang) te verminderen.

Ademhalen doen we zonder na te denken. Gelukkig maar, zul je denken. Maar veel van deze mensen zullen zich niet realiseren dat ze een ‘hoge’ ademhaling hebben. Het is beter via de buik adem te halen. Tijdens een zazen-sessie leer je je te concentreren op je ademhaling door je uitademing te tellen van 1 tot en met 10. Tegelijkertijd stuur je iedere uitademing naar je buik. Als je je uitademing telt, ben je je er volledig van bewust dat je ademhaalt. Daarmee realiseer je je dat je in een nooit-aflatende situatie van het NU bevindt. Je leven wordt het extra waard geleefd te worden. Het verminderen of minimaliseren van je gedachten is om in praktijk te brengen misschien wel het allermoeilijkst van de drie pilaren. Maar tegelijkertijd de meest waardevolle: ons hoofd zit vol gedachten – nuttige en waardeloze, waarbij de ‘waardeloze’ gedachten doorgaans de overhand hebben… Het is alsof we een wolk willen grijpen. Iedere keer wanneer ons een gedachte te binnen schiet, gaan we er mee aan de gang. Waarom? Accepteer het feit dat er een gedachte is en ga verder! “Heb ik het gas uitgedaan?” “Hé, is dat een politie- of brandweersirene?” Lekker belangrijk…! Laat gaan die gedachte en ga verder met je oefening, of dat nu zazen is, je training of een dagelijkse bezigheid. Het dagelijkse leven is het leven dat we elke dag leven, dag in dag uit. Het omvat per definitie ieder aspect van ons leven. Zazen helpt ons in het dagelijks leven zoals het dagelijks leven ons helpt bij zazen. Er is geen onderscheid tussen zazen, het beoefenen van de kunsten en het dagelijks leven.

Informatie

Docent

Hans Pegtel (leerling van Zeshin van der Plas – de grondlegger van Stichting Soto-Zencentrum ‘Suiren-Ji’in Leiden).

Lestijden

Een nieuwe reeks zen-sessies op vrijdagavond van 19:00 u tot 20:00 u start op 6 april 2018. Wanneer u belangstelling heeft, kunt u contact opnemen met Shofukan.

Lesstof

Zazen, kinhin.

Lesgeld

De kosten bedragen €25,- per maand.