Nieuwsarchief

Via deze link kunt u eerdere edities van onze agenda nalezen. Hieronder vindt u alle nieuwsberichten van Shofukan van 2014 en vroeger.

2014

South Explorer 2014

Op zaterdag 27 september participeert Shofukan met 2 activiteiten in de culturele ontdekking van Rotterdam Zuid, South Explorer. Om 14:00 of 15:15 u kunt u deelnemen aan een workshop Japanse kalligrafie (shodo) o.l.v. Owen Tjon Sie Fat. Om 18:30 organiseert Team Sunrise een vertoning van de Japanse speelfilm ‘Megane’ (Glasses). Meer info in onze agenda.

Verborgen Tuinen 2014

Shofukan doet dit jaar op 14 en 15 juni voor de 7e keer mee aan het Rotterdamse evenement Verborgen Tuinen. De Japanse tuin en de theetuin zijn deze maand altijd op hun mooist. Voor de tuin- en plantenliefhebber een weekendvol inspiratie, ideeën genot en bezoek aan verschillende tuinen in Rotterdam. Voor toegang tot de tuinen zie www.verborgentuinen.nl. Naast het bezoek aan de tuin en het Japans theehuis, Senshin-an, kunt u binnen de Ikenobo-tentoonstelling bekijken.

Expositie, lezing en ruilmarkt: ‘Siebold’s Flowers’

Dit jaar organiseert Shofukan tijdens Verborgen Tuinen in samenwerking met het Ikenobo Chapter Nederland een tentoonstelling van Japanse bloemsierkunst met aandacht voor de bloemen en planten die Siebold uit Japan naar Europa bracht. Programma:

Zaterdag 14 juni

  11.00 uur tuin open voor Verborgen Tuinen bezoekers
  13.00 uur opening Ikenobo- ikebana-tentoonstelling Siebold’s Flowers door Noriko van der Linden-Momose, voorzitter Ikenobo Chapter Nederland
  13.00 uur Japanse plantenmarkt
  17.00 uur einde Verborgen Tuinen en tentoonstelling

Zondag 15 juni

  11.00 uur tuin open voor Verborgen Tuinen bezoekers
  11.00 uur Ikenobo-ikebanatentoonstelling Siebold’s Flowers
  15.30 uur lezing Siebold’s Flowers door mevr. M.C. C. Teune, voormalig hortulana hortus botanicus Leiden
  17.00 uur einde Verborgen Tuinen en tentoonstelling

Sushi workshop met Taji the Chef

Op zondagmiddag 23 maart om 17:00 uur vindt de eerstvolgende sushi workshop plaats met de Japanse kok en ontwerper Taji the Chef. Er is nog plaats, maar vol = vol…! Meer informatie vindt u hier.

Shiatsu voor ouder en kind

Docente Lizzy Fengler start in het nieuwe jaar een cursus Ouder en kind-massage. De cursus bestaat uit 6 lessen en wordt gegeven op zondagochtenden vanaf 5 januari. Meer informatie vind u op onze shiatsu-pagina.

Unieke demonstraties klassieke krijgskunsten

Iedereen heeft tegenwoordig wel een beeld bij judo, aikido of karate. Deze moderne Japanse ‘vechtsporten’ lijken echter niet veel meer op de klassieke krijgskunsten die 500 jaar geleden door samoerai werden beoefend. Toch komen ze daaruit voort. In die tijd werd door professionele krijgers in harnas gestreden met wapens als de boog, staf, speer, naginata, kort en lang zwaard, dolk, stok – of met de blote hand.

De oude tradities worden in Japan nog steeds in ere gehouden en hoewel je ze minder vaak tegenkomt, worden ze ook in Europa beoefend. Op zondagmiddag 26 januari 2014 heeft u bij Japans cultureel centrum Shofukan in Rotterdam de mogelijkheid maar liefst 10 van deze scholen in actie te zien. Deelnemende groepen uit Duitsland, Italië, België en Nederland vertegenwoordigen de volgende stijlen:

  Hozoin ryu Takada-ha 宝蔵院流高田派
  Hyoho Niten Ichi ryu kenjutsu 兵法二天一流
  Jikishinkage ryu naginatajutsu 直心影流
  Katayama Hoki ryu jujutsu 片山伯耆流
  Muhen Yougan ryu 無辺要眼流
  Shindo Muso ryu jojutsu 神道夢想流
  Mugai ryu kenjutsu 無外流
  Shinkage ryu heiho 新陰流
  Sho Sho ryu 諸賞流
  Tenshin Shoden Katori Shinto ryu 天真正伝香取神道流

Aanvang: 15:00 uur. De toegang is gratis. Na afloop kunt u met de deelnemers van gedachten wisselen.

2013

8 jaar Shofukan: Shinto-ceremonie en -oefeningen

Op 8 oktober bestaat Japans cultureel centrum 8 jaar en dat vieren we op maandagavond 7 oktober om 20:00 uur traditiegetrouw met een Shinto-ceremonie onder leiding van guji Paul de Leeuw. Dit jaar is de ceremonie extra bijzonder, omdat tevens de nieuwe schrijn op de kamidana in de dojo zal worden ingewijd. Deze is vervaardigd door timmermeester Chiba Kumao (Ehime-ken, Japan), die ook het theehuis Senshin-an heeft ontworpen en gebouwd.
Na afloop van de ceremonie en de naorai vinden de Shinto-oefeningen plaats, waaraan u elke derde maandag van de maand kunt meedoen. Ook deze keer is iedereen welkom. De ceremonie is gratis toegankelijk; de bijdrage in de kosten voor de oefeningen is €15,-.

Japanse kalligrafie

Op 8 oktober start weer een shodo-cursus van 10 lessen van docent Owen Tjon Sie Fat. De lessen zijn geschikt voor beginners en gevorderden; uiteraard krijgt u ook op hogere niveau’s les, wanneer u al eerder meedeed. Later instromen is ook mogelijk. Meer info vindt u hier.

Japanse taallessen

Bij voldoende aanmeldingen zal op woensdagavond 11 september 2013 een nieuwe cursus Japans voor Beginners Nivo I van start gaan onder leiding van Maria van den Broek. De lessen Japans voor Beginners Nivo III vinden ook plaats op woensdagavond. De cursus Japans voor Gevorderden Nivo III wordt gegeven vanaf maandagavond 9 september, net als de lessen Japans voor Ver-Gevorderden Nivo I. Meer info vindt u hier.

Shiatsu-behandelingen

Maak een afspraak voor een verkwikkende shiatsu-behandeling door Lizzy Fengler. Lees meer op de shiatsu-pagina!

Japanse bloemsierkunst

Op donderdagavond 29 augustus zijn de ikebana-lessen door Tini van de Wetering weer van start gegaan; u kunt meedoen op diverse niveaus of later instromen. Meer info over de lessen vindt u hier.

Do-in

Op woensdagavond 25 september om 19:00 uur starten de wekelijkse lessen Do-in voor vrouwen onder leiding van Jans Weeda weer. Deelnemers van alle nievau’s zijn welkom. Meer info vindt u hier.

Kobudo voor kinderen

Op donderdagmiddag van 17:00 – 18:00 uur geeft Joris van Nispen kobudo-lessen aan kinderen. De start na de vakantie is op 5 september. Meer info vindt u hier.

Verborgen Tuinen 2013

Op zaterdag 8 en zondag 9 juni vindt het stedelijke evenement Verborgen Tuinen weer plaats in Rotterdam. De tuin van Shofukan is dan traditiegetrouw open tussen 10:30 en 16:30 uur. Uiteraard kunt u ook de theetuin en het theehuis in volle glorie bekijken en deelnemen aan een eenvoudig theeritueel (chakai – zie ook hierboven; reserveren gewenst). Extra reden voor een bezoekje dit jaar dus! Voor informatie over toegang kunt u terecht op de website van Verborgen Tuinen. Voor reservering van een chakai kunt u contact opnemen met e-mail. U krijgt dan van ons bericht op welke dag en tijd u bent ingedeeld.

Cursussen voorjaar 2013

Dit voorjaar vinden de volgende lessen en cursussen plaats bij Japans cultureel centrum Shofukan:

 • Japanse kalligrafie (shodo): alle niveaus op dinsdagavonden
 • Japanse bloemsierkunst (Ikenobo ikebana): op donderdagavonden
 • Japanse taal: beginners op woensdagavonden, beginners op maandagavonden
 • Zenmeditatie: op vrijdagavonden
 • Shinto-oefeningen: elke 3e maandagavond van de maand
 • Japanse balansoefeningen (do-in): bij voldoende belangstelling
 • Japanse drukpuntmassage (shiatsu): woensdagmiddagen, op afspraak
 • De weg van de thee: Ueda ryu chanoyu bij voldoende belangstelling
 • Kenso ryu gyakute do jujutsu: elke 1e zaterdagmiddag van de maand

Klik op de links voor meer informatie over elke discipline. U bent van harte welkom!

Unieke kennismaking met shiatsu!

Op zondag 14 april kunt u tussen 10:00 en 17:00 uur voor €20,- gedurende 50 minuten (exclusief intake) kennismaken met shiatsu. De plaatsen zijn zeer beperkt, dus meldt u snel aan via e-mail of 06-30439763! U krijgt vervolgns bericht over de tijd waarop u bent ingedeeld.

De weg van de thee: Senshin-an 1 jaar

Binnenkort bestaat het Japanse theehuis Senshin-an in de tuin van Japans cultureel centrum Shofukan 1 jaar. De realisatie van Senshin-an is mogelijk gemaakt door een groot aantal sponsors en daarom willen we de eerste verjaardag met hen en met alle andere geinteresseerden in de weg van de thee vieren. Dat doen we met een mooi programma op zondag 3 maart:

Programma 3 maart

12:30 u: presentatie en demonstratie Ueda ryu chanoyu door Tobias Wenzel (toegang €2,50);

14:00 u: presentatie en demonstratie chabana door Noriko van der Linden – Momose (toegang €2,50);
11:00 – 17:00 u: rondleidingen in de tuin en thee met snoepje in Senshin-an (in groepjes van 6, reservering vereist via info@shofukan.nl; u krijgt per e-mail bericht over het tijdstip waarop u bent ingedeeld, €2,50 / gratis voor sponsors);

11:00 – 17:30 u: expositie over het Senshin-an project (gratis);
12:00 u: Japanse lunch (reservering vereist via info@shofukan.nl, €20,-); doorlopend koffie en thee gratis verkrijgbaar.

Tevens zal Wenzel sensei voor geintersseerden een aantal proeflessen in de thee verzorgen op maandagavond 4 maart (en evt. overdag). Opgave hiervoor graag eveneens via info@shofukan.nl.

Wij hopen u allen op 3 maart bij Shofukan te mogen begroeten!

2012

Ikebana, manga en chanoyu op 10 november 2012

Op zaterdag 10 november is er in Japans cultureel centrum Shofukan tussen 13.00 en 17.00 uur een unieke tentoonstelling van Ikenobo ikebana in combinatie met manga te zien. U kunt in het theehuis Senshin-an deelnemen aan een speciale theeceremonie voor het winterseizoen.

Binnen de Japanse cultuur hebben manga een belangrijkere positie dan strips bij ons. Manga worden meer gerespecteerd als kunstvorm, of zelfs als een vorm van literatuur. Het aanbod en de circulatie zijn enorm; rond de eeuwwisseling boden boekwinkels in grote steden wanden vol nieuwe en ook tweedehandse manga-pockets te koop aan. Ook zijn er manga en anime die ingaan op filosofische thema’s en specifiek voor oudere jeugd en/of volwassenen bedoeld zijn.Tijdens de middag is er informatie over manga te vinden en zijn er manga te koop. Het progamma is als volgt:

 • 13.00 − 17:00: ikebana- en mangatentoonstelling (entree € 3,- p.p.)
 • 14.00 – 15.00: lezing Noriko van der Linden-Momose over de oorsprong van manga: Emaki (verhaal via rolprent) en kamishibai (vertelvorm met houtenkastje en papieren prenten).
 • 14.00 − 14.45: workshop manga voor kinderen tot 16 jaar:€ 3,- per kind, vooraf aanmelden via info@shofukan.nl
 • 15.00 – 15.45: workshop ikebana voor kinderen tot 16 jaar: € 3,- per kind, vooraf aanmelden via info@shofukan.nl
 • 15.00 – 16.00: Robiraki theeceremonie − max. 6 deelnemers: € 30,- per deelnemer, vooraf aanmelden via info@shofukan.nl
 • 16.00 – 17.00: Robiraki theeceremonie − max. 6 deelnemers: € 30,- euro per deelnemer, vooraf aanmelden via info@shofukan.nl

De kosten van de workshops worden met workshopleiders afgerekend. Meer informatie vindt u hier.

Verborgen Tuinen 2012

Op zaterdag 9 en zondag 10 juni vindt het stedelijke evenement Verborgen Tuinen weer plaats in Rotterdam. De tuin van Shofukan is dan traditiegetrouw open tussen 10:30 en 16:30 uur. Dit jaar kunt u uiteraard ook de theetuin en het theehuis in volle glorie bekijken. Extra reden voor een bezoekje dit jaar dus! Voor informatie over toegang kunt u terecht op de web site van Verborgen Tuinen.

Lezing Overheid, onderwijs en cultuur in de Edo-periode

In het kader van de lezingenreeks Japan achter de schermen spreekt prof.dr. W.J. Boot van de Rijksuniversiteit Leiden op zondag 1 juli om 14:00 uur over ‘Overheid, onderwijs en cultuur in de Edo-periode.’ Dit is de laatste lezing van dit seizoen in het kader van de reeks Japan achter de schermen. U kunt zich opgeven via e-mail.

Veel publiek bij opening chashitsu

Ruim 700 belangstellenden kwamen 21 en 22 april 2012 naar de officiele opening en het Japanfestival ter gelegenheid van de officiele ingebruikname van de chashitsu in de tuin van Japans cultureel centrum Shofukan. Tijdens een besloten bijeenkomst zaterdagavond voor sponsors, meewerkende bedrijven en direct betrokkenen sprak Zijne Excellentie de ambassadeur van Japan, de heer T. Koezuka, zijn waardering uit voor de voltooiing van dit unieke project, waaraan 6 jaar door velen in Japan en in Nederland is gewerkt. Hij zag het als een prachtig voorbeeld van een goede samenwerking tussen beide landen. Ook loco-burgemeester en wethouder mw. J. Baljeu sprak lovende woorden over het ‘pareltje’ Shofukan in de wijk Oud Charlois en benadrukte de goede samenwerking vanuit twee culturen.

In aanwezigheid van onder meer honorair consul-generaal dhr. J. Van der Goot, voorzitter van het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois dhr. E. Goverde en portefeuillehouder Th. Coskun werd een film over de bouw vertoond van Marc van Seters, die binnenkort op deze web site te vinden is. Daarna lichtte landschapsarchitect en beeldend kunstenaar Kees Ouwens, die de regie voerde over de bouw, het project toe. Sopraan mw. Utako Arakawa zong daarna a-capella een zestal prachtige liederen, waarvan alle aanwezigen diep onder de indruk waren. De avond werd besloten met een theeceremonie door Urasenke theemeester Herman Soshu Somsen voor genoemde speciale gasten en een receptie voor alle aanwezigen, en een wandeling in de door Quintus op schitterende wijze verlichte theetuin.

Op zondag vond een groot Japanfestival plaats met rondleidingen, workshops, demonstraties, clinics, lezingen en een Japanmarkt, die veel belangstelling trokken. Al met al een gedenkwaardig openingsweekend voor de unieke nieuwe aanwinst voor Rotterdam, Nederland en Europa: Senshin-an (letterlijk: ‘hart reinigings hut’ – verwijzing naar het belangrijke begrip van zuiverheid uit de Japanse theeceremonie). Wij zijn alle bezoekers, sponsors, vaklieden, vrijwilligers, vrienden en medewerkers van Shofukan, die op welke manier ook een bijdrage hebben geleverd aan de realisatie van een unieke oase van harmonie, kunst, respect en waardering midden in de stad, uiterst dankbaar. Wij hopen een ieder de komende jaren te mogen begroeten tijdens de bijzondere activiteiten rond het theehuis, waarover u op onze nieuwspagina regelmatig op de hoogte zult worden gehouden.

Lezing over het Japanse zwaard op 3 juni

Dhr. L. Duindam van Token Sugita en de Nederlandse Token Vereniging zal op zondag 3 juni om 14:00 uur een lezing geven over de vele aspecten van ‘Het Japanse zwaard.’ Tevens zal hij diverse Japanse wapens tentoonstellen, zodat u deze van dichtbij kunt bekijken. Deze lezing vindt plaats in het kader van de reeks Japan achter de schermen. U kunt zich opgeven via e-mail.

Studiedag Japanse architectuur op 6 mei

Tijdens een korte cursus wordt de geschiedenis van de Japanse architectuur besproken. Deze heeft twee voedingsbronnen. Allereerst betreft dit de prehistorische architectuur die bekend is door opgravingen, modellen van huizen van gebakken klei meegegeven in graftombes en de architect architectuur van tempels van het shintoï蒼me, de oergodsdienst van Japan. Vervolgens werd met het boeddhisme uit via Korea uit China met de tempelbouw aan het eind van de zesde eeuw de Chinese architectuur geï疏銓roduceerd. In de eeuwen erna volgde een vermenging van deze twee stijlen en een Japanse esthetisering waardoor deze architectuur zo uniek werd. Zo werd met name bij latere boeddhistische en profane architectuur gekozen voor onbeschilderde houten constructies die samen met de gewitte muren nu als kenmerkend voor Japan gezien worden. Omdat Japan zich lange tijd uitsloot van de buitenwereld ontwikkelde zich de Japanse architectuur tot het midden van de 19e eeuw vrijwel autonoom zonder westerse invloeden.

Tijdens deze studiedag, geleid door dr. Dave van Eijnsbergen, beperken we ons tot het “Japans-zijn.” Voorbeelden worden getoond van belangrijke gebouwen, die onder andere ook golden als inspiratiebron voor Westerse architecten als Frank Lloyd Wright. Bij een volgende cursus wordt ingegaan op de rol van westerse architectuur van Japan en hoe zich de moderne Japanse architectuur kon ontwikkelen tot de meest inspirerend ter wereld. Deelname aan deze unieke studiedag, die duurt van 10:00 tot 17:00 uur, kost € 60,- incl. lunch en het bijwonen van de lezing van Herman Kempers over ‘Contemporaine Japanse fotografie’ (zie hieronder). Reserveren via e-mail.

Lezing ‘Contemporaine Japanse fotografie’ op 6 mei

Fotograaf Herman Kempers zal op 6 mei om 14:00 uur in het kader van de lezingenreeks Japan achter de schermen spreken over ‘Contemporaine Japanse fotografie.’ Reserveren via e-mail.

Lezing over Japan en China op 15 april

In het kader van de reeks Japan achter de schermen spreekt mw. M. Okano – Heijmans MA om 14:00 uur over ‘Japan en China: samenwerking en rivaliteit tussen twee grootmachten.’ Meer info en reservering via onze lezingenpagina. Houdt u op deze dag s.v.p. rekening met de Marathon van Rotterdam!

Japanfestival op 22 april

Zondag 22 april, 11:00 – 20:00 u: Japanfestival t.g.v. de opening van de chashitsu. Shintomeester P. de Leeuw zal om 12:00 uur een speciale ceremonie leiden. Maar er valt nog veel meer te beleven! Kom kijken, meedoen, luisteren, proeven en winkelen:

 • taiko (slagwerk) – Tentekomai | Pure Percussion (R)
 • shakuhachi (bamboefluit) – K. Kort
 • kyudo (boogschieten) – Shiseikan
 • shodo (kalligrafie) – O. Tjon Sie Fat (R)
 • go (bordspel) – J. Sepers
 • shiatsu (drukpuntmassage) – L. Fengler
 • do-in (bewegingskunst) – J. Weeda
 • Shinto-oefeningen – P. de Leeuw
 • Japanse taal en cultuur – Tonbo
 • Zenmeditatie – Kanzeon
 • sake en sake-proeverij – Yoigokochi (R)
 • kinderworkshop ikebana – Shofukan (R)
 • Ikenobo ikebana (bloemsierkunst) – N. Van der Linden – Momose
 • rondleiding in tuin en bij theehuis – Shofukan (R)
 • lezing over Machiya: een traditioneel Japans woonhuis – B. Jurgenhake
 • reizen naar en in Japan – VNC Asia Travel
 • Japanse interieurs – Kodama
 • antieke Japanse zwaarden – Token Sugita
 • chawan en chashaku (theekommen en bamboe theeschepjes) – H. Pillen
 • manga en anime – J-pop
 • Japanse (cadeau-) artikelen – Galerie Aitobo | Ambience Creations
 • lunchbox en sushi – Taji the Chef (R)
 • sushi workshop – Taji the Chef (R)

Het uitgebreide programma met tijden is hier te vinden. Aanmelden voor de met (R) gemarkeerde workshops of een lunch reserveren kunt u doen via reservering@shofukan.nl (met uitzondering van de rondleiding zijn hier enige kosten aan verbonden).

Op 22 mei vindt in de wijk Oud Charlois tevens de Kinderkunstroute plaats; bij Shofukan kunnen kinderen deelnemen aan bovengenoemde taiko-, ikebana- en go-workshops. Ook kunnen er bij de stand van Anime 2012 computerspellen worden gedaan.

Tenko: tournee en workshops 2012

De Japanse slagwerkgroep Dadadadan Tenko is allang geen onbekende meer in ons land. Van 23 februari t/m 14 april 2012 komt de groep voor de zevende keer naar Nederland en België voor een spectaculair optreden in 25 theaters. Hun show ‘Tentekomai’ staat garant voor energiek en ritmisch slagwerk waarmee ze opnieuw hun meesterschap over de Japanse trommels tonen. Het slagwerkspektakel speelt zich af tegen het decor van de prachtige choreografie van Isaya Mondori en wordt begeleid door virtuoze zang, dans én humor. Het is deze veelzijdige mix van muzikale en theatrale expressie die Tenko onderscheidt van andere groepen en waarmee ze in veel landen − tot aan Canada en Australië toe – volle zalen trekken. Een voorstelling van Dadadadan Tenko is een belevenis die je moet zien, horen én voelen! Mis ‘m niet en kijk op de website voor meer info en volledige speellijst.

Bovendien is er voor deze concerten een speciale actie voor de Alumnikai Japanologie uit Leiden, NJV, Sieboldhuis en lezers van deze nieuwsbrief van Japans cultureel centrum Shofukan. U krijgt liefst € 5,- korting op een kaartje in het Lucent Danstheater, de Stadsgehoorzaal Leiden of het Luxor theater (stalles en balkon 1)! U kunt bij deze theaters uitsluitend telefonisch reserveren onder vermelding van de actiecode ‘shofukan.’ Meer informatie over de workshops taikodrummen van Tenko vindt u hier.

Studieprogramma rond de bouw van het theehuis

Tijdens de bouw van het theehuis vinden er 3 gratis evenementen plaats. Reserveren is gewenst via e-mail:

1) Zaterdag 4 februari 2012, 14:00 uur: ‘Een inleiding op de Japanse architectuur,’ lezing door Dr. D. van Eijnsbergen;

2) Zaterdag 11 februari 2012, 14:00 uur: ‘Houten huizenbouw in Japan,’ presentatie door Dhr. R. Ekhart; ‘Japanse houtverbindingen en gereedschap,’ presentatie door Dhr. P. Pothoven; ‘Japanse interieurs,’ presentatie door Dhr. R. Bunnik; plenair gesprek met Kumao Chiba, timmermeester uit Seiyo city, Ehime, Japan;

3) Zaterdag 18 februari 2012, 14:00 uur: ‘Theehuis en theetuin in de Japanse theeceremonie,’ lezing door theemeester H. Soshu Somsen.

Japanse tuinen als spiegel van de tijd

Op 15 januari om 14:00 uur zal Prof.dr.ir.W. Kuitert in het kader van de reeks Japan achter de schermen een lezing verzorgen over Japanse tuinen. Na de discussie kunt u tevens een kijkje nemen in de theetuin van Shofukan. Het theehuis, dat in februari 2012 door Japanse timmerlieden in die tuin zal worden gebouwd, is op dit moment onderweg van Japan naar Rotterdam.

Kobujutsu demonstraties

Op 22 januari 2012 kunt u bij Shofukan vanaf 15:30 uur een aantal demonstraties van diverse klassieke krijgskunsten uit Japan zien, waarna u tijdens een informele bijeenkomst met de beoefenaars uit diverse aanwezige dojo van gedachten kunt wisselen.

2011

Murakami en anderen op 12 november

Luk van Haute zal op zaterdag 12 november om 14:00 uur spreken over Murakami en andere (on-) Japanse moderne literatuur. Dit is de aftrap voor de tweede lezingenreeks ‘Japan achter de schermen,’
die Shofukan organiseert in samenwerking met het SieboldHuis in Leiden, en doorloopt door tot juni 2012. Het programma is hier te downloaden; meer informatie en aanmelding via
onze lezingenpagina.

Sushi workshop op 27 november

Op zondag 27 november zal Taji vanaf 18:30 uur weer een shushi workshop geven. De kosten bedragen€?50,- inclusief materiaal; zelf neemt u
een theedoek, scherp mes en snijplank mee. U kunt zich opgeven via e-mail.

Kalligrafielessen

Drs. Owen Tjon Sie Fat geeft vrijdags om de week lessen in shodo (Japanse kalligrafie). 30 september zijn de nieuwe beginners- en gevorderdengroepen gestart.
U krijgt op uw eigen niveau les en kunt op elk moment instromen. Kijk voor meer informatie op de shodopagina of neem
via Shofukan contact op met de docent.

Ikebanalessen

Tini van de Wetering start op 22 september ook weer een nieuwe reeks Ikenobo ikebanalessen op de donderdagavond, onder supervisie van Noriko Van der Linden – Momose sensei.
Instromen op een later moment is mogelijk. Nadere informatie op onze
ikebanapagina.

Hulpactie Japan

Op 11 maart werd Japan getroffen door de zwaarste aardbeving in 140 jaar, gevolgd door een tsunami en ernstige problemen
met een kerncentrale. Shofukan startte een actie en is met de Japan
Art Donation
van mening dat kunst en cultuur een belangrijke rol kunnen en moeten vervullen om het leven van de getroffenen
volwassenen en kinderen na de wederopbouw voldoende nieuwe energie te geven. De Japan Art Donation gebruikt giften om
culturele instellingen zoals musea en bibliotheken opnieuw op te bouwen, artiesten ter plaatse te laten werken, en workshops
en voorstellingen te organiseren. Japans cultureel centrum Shofukan en alle aan het centrum verbonden docenten ondersteunden
de actie van Japan Art Donation van harte en het resultaat is dat we een bedrag van € 750,- hebben kunnen overmaken naar Japan.
Iedereen heel hartelijk dank voor de bijdragen!

Shintoceremonie op 10 oktober

Ter gelegenheid van het 6-jarig bestaan
van Japans cultureel centrum Shofukan verzorgt Shintomeester Paul de Leeuw op 10 oktober om 20:00 uur een Shinto-ceremonie, gevolgd door
een ceremonieel boogschot door kyudoka Bart Wilffert en Marjoeska Vrees, waarna er tijdens de naorai traditiegetrouw gezamenlijk
met sake geproost zal worden. Iedereen is welkom om de ceremonie bij te wonen. Na de ceremonie zal Paul de Leeuw de
Shinto-oefeningen leiden. Ook hierbij is iedereen welkom; wel vragen we de gebruikelijke bijdrage van ?15,- p.p.. Kijk voor meer
informatie over Shinto-oefeningen op onze shintopagina.

Opening expositie Yumiko Iwai

Op zaterdag 24 september wordt om 14:00 uur de expositie ‘Japan At A Glance’ van de Japanse kunstenares
Yumiko Iwai geopend. U bent daarbij van harte welkom! Zij is afkomstig uit Shikoku en laat nu Japanse impressies zien
in schilderwerk met diverse technieken. De expositie is na de opening tot en met 2 oktober in het weekend te zien van 13:00 – 17:00 uur en
door de week van 20:00 – 22:00 uur. De kunstenares is daarbij zelf aanwezig. Meer info op onze expo-pagina.

Op zaterdag 18 en zondag 19 juni vindt het stedelijke evenement Verborgen Tuinen weer plaats in Rotterdam. De tuin van Shofukan
is dan traditiegetrouw open tussen 10:30 en 16:30 uur. Tevens zal dit het laatste weekend zijn dat de installatie van de Japanse
kunstenares Keiko Sato te zien is: ‘A Scene With Tea’ (Waiting for a Cup of Tea pt. IV). De expositie wordt afgesloten met een
finissage: concert en uitvoering “Traces and Resonances,”
cello: Nina Hitz (CH), dans: Sato Endo (JP). Tevens zal shiatsu-therapeut Mariette de Kroon op 19 juni van 13:00 – 17:00 uur aanwezig
zijn, die u gratis een stoelmassage aanbiedt. Zij zal vanaf september 2011 groepslessen shiatsu- en do-in verzorgen.U kunt zich opgeven
via e-mail.

Sushi workshop met Taji the Chef

Op zondag 26 juni zal Taji vanaf 18:00 uur weer een shushi workshop geven. De kosten bedragen €50,- inclusief materiaal; zelf neemt u
een theedoek, scherp mes en snijplank mee. U kunt zich opgeven via e-mail.

Hulp aan Japan

Op 11 maart werd Japan getroffen door de zwaarste aardbeving in 140 jaar, gevolgd door een tsunami en ernstige problemen
met een kerncentrale. Er zijn tienduizenden doden, honderdduizenden mensen in Noord Honshu zijn ge?vacueerd of dakloos, maar
ook in andere delen van het land kampt men met enorme problemen. Onze gedachten en ons medeleven gaan dezer dagen uit naar de
getroffenen in het rampgebied en onze vrienden, leraren en kennissen in de rest van Japan. We kunnen alleen maar hopen dat zich
geen verdere rampen voordoen, zodat de wederopbouw snel op gang kan komen. Op dit moment hebben het herstel van de infrastructuur
en de zoektocht naar vermisten natuurlijk prioriteit in de hulp aan Japan. Maar zorg voor de geestelijke gezondheid van de mensen
in het rampgebied zal de komende jaren ook veel aandacht vragen.

Met de Japan Art Donation zijn wij van mening dat kunst en cultuur een belangrijke rol kunnen en moeten vervullen om het
leven van de getroffenen volwassenen en kinderen voldoende nieuwe energie te geven. De Japan Art Donation gebruikt giften om
culturele instellingen zoals musea en bibliotheken opnieuw op te bouwen, artiesten ter plaatse te laten werken, en workshops
en voorstellingen te organiseren. Japans cultureel centrum Shofukan en alle aan het centrum verbonden docenten ondersteunen
de actie van Japan Art Donation van harte.

U kunt aan de culturele wederopbouw in Noord-Japan op 2 manieren bijdragen: door een bedrag te storten op rekening 5335446
t.n.v. Shofukan o.v.v. ‘Japan Art Donation,’of door het volgen van een proefles in ons centrum. Voor €10,- kunt u een keer
meedoen met een taalles, zenmeditatie, shinto-oefeningen, ikebanales, jujutsu, tai ki ken, kalligrafie, theeceremonie,
shakuhachi, origami, taiko, go, karate, naginata, kookles of kobudo. Shofukan zorgt ervoor dat alle bedragen naar de Japan Art
Donation in Japan worden overgemaakt en zal via haar web site informeren over de stand van zaken.

Opening expositie Sato Keiko

Op 9 april om 14:30 uur wordt de nieuwe installatie in de tuin geopend in de serie kunstwerken ‘Waiting For A Cup Of Tea.’
Meer informatie op de expositie-pagina. Fotograaf Herman Kempers exposeert in de ontvangstruimte van Shofukan vanaf 6 maart nieuwe foto’s van zijn reis naar Tokyo
in 2010: ‘Inwoners van Tokyo.’

Shiatsu therapeuten in actie voor het Japans Rode Kruis

Op zondagmiddag 22 mei zullen shiatsu therapeuten en masseurs u een ontspannende shiatsu massage van 50 minuten geven
voor maar 20 euro! De gehele opbrengst gaat naar het Japans Rode Kruis. Shiatsu is een Japanse energetische drukpuntmassage
die de fysieke en psychische gezondheid bevordert en bovenal heerlijk is om te ondergaan. De actie wordt gehouden in het
sfeervolle Japans cultureel centrum Shofukan. U kunt de massage reserveren door uw naam te mailen
onder vermelding van Actie Rode Kruis. U krijgt dan een reserveringsformulier doorgemaild. Of reserveer direct via tel.
06-30439763.

Lezingenreeks ‘Japan achter de schermen’

In samenwerking met het SieboldHuis presenteert Shofukan op 1 mei de laatste lezing van dit seizoen. Om 14:00 uur zal
Meike van Stigt Thans spreken over: De geschiedenis van origami als volkskunst. Toegang is € 7,50; een passe
partout kost € 50,-. Geeft u zich s.v.p. op via
e-mail. Kijk voor meer informatie op de lezingen-pagina.

Kennismakingscursus naginata

Op een reeks zondagochtenden verzorgt Nami Kai om 10:00 uur de eerste kennismakingscursus naginata bij Shofukan. De 4 bijeenkomsten
kosten € 18,50. Heeft u belangstelling, neem dan even contact met ons op. Kijk voor meer informatie op onze naginatapagina.

Shakuhachi masterclass

Elke tweede zondag van de maand geeft Kees Kort bij Shofukan een shakuhachi-les. Beginners en gevorderden op de Japanse bamboefluit
zijn op 13 maart om 14:00 uur weer welkom; u kunt zich opgeven via e-mail.
Meer informatie op de muziekpagina’s.

Origami-lessen

Elke tweede zondag van de maand (nu op 13 maart) geeft Leny Jungheim lessen in de Japanse vouwkunst. Deelname kost € 15,-
en de les begint om 14:00 uur. U kunt zich opgeven via e-mail. Kijk voor meer informatie
op de origami-pagina.

Go-lessen

Elke tweede zondag van de maand geeft Jan Sepers vanaf 15:00 uur een open go-les. U kunt 13 maart het spel weer leren of uw vaardigheden testen
tegen collega’s. Deelname kost € 15,-; geeft u zich s.v.p. op via e-mail. Kijk voor meer informatie
op de go-pagina.

Taiko workshops door Dadada-dan Tenko

Op zondag 3 april geven 2 slagwerkers van de Japanse groep Tenko weer 2 taiko-workshops bij Shofukan.
Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar; opgave via e-mail.
Kijk voor meer informatie op onze muziekpagina’s.

Japanse taallessen

De lessen Japans voor beginners (nivo 1) gaan binnenkort weer van start op woensdagavond van 19:45 – 21:15 uur. U kunt
zich opgeven via e-mail. Het is mogelijk met extra begeleiding in te stromen t/m de vierde bijeenkomst.Kijk voor meer informatie op de taalpagina.

Lezingenreeks ‘Japan achter de schermen’

In samenwerking met het SieboldHuis presenteert Shofukan op 3 april een nieuwe lezing. Om 12:30 uur zal Hans van der Lugt de volgende lezing verzorgen met als thema het Japans keizerlijk huis. Toegang is € 7,50; een passe partout kost € 50,-. Geeft u zich s.v.p. op via
e-mail. Kijk voor meer informatie op de lezingen-pagina.

Taji’s dinner

Vrijdag 25 en zaterdag 26 februari kunt u weer genieten van een uniek culinair evenement:
een diner met Taji the Chef, dat balanceert op de kruislijnen van kunst, design en de verfijnde Japanse
keuken. De tuin en dojo van Shofukan, die door Taji in het teken van de lente op een
bijzondere manier zullen worden ingericht, fungeren als het decor voor deze bijzondere belevenis.
U krijgt onder het genot van glaasje sake of Japans bier een 9-tal gangen voorgeschoteld. Vanwege de delicate aard
en smaak van de Japanse keuken en de beleving van het seizoen, die deze avond centraal staan, nemen we de tijd
en zullen we om 19:00 uur beginnen. Deelname kost € 50,- per persoon; opgave via
e-mail. Kijk ook eens op de web site van Taji !

Taji’s sushi workshop

Op zondag 20 februari om 18:00 uur vindt er weer een sushi workshop plaats.
De voertaal is Engels en de kosten zijn € 50,- incl. ingredienten. Zelf s.v.p. een theedoek,
scherp mes en snijplank meebrengen. U kunt nog deelnemen; gaarne een mailtje naar
Shofukan. Meer informatie op onze kookpagina.

Taiko workshop

Eveneens op zondag 13 februari geeft John May om 12:00 uur een workshop Japans slagwerk. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar;
opgave via e-mail. Kijk voor meer informatie op onze muziekpagina’s.

Hatsu chakai 2011

In Japan is het bij de Urasenke theeschool gebruikelijk om aan het begin van het jaar een theebijeenkomst (hatsu chakai) te organiseren, om samen feestelijk het nieuwe jaar te beginnen. Voor de vierde keer wordt deze traditie nu in Rotterdam voortgezet. De seki ire (aanvangstijd van een sessie van thee en tenshin ? een bescheiden Japanse maaltijd) is 13:00 uur. U wordt verzocht 15 minuten van tevoren aanwezig te zijn. Tijdens de bijeenkomst kunt u het volgende verwachten:

 • uitleg van Urasenke theeleraar Herman Soshu Somsen over hoe je in de theekamer te gedragen, hoe je de thee moet drinken en de Urasenke traditie in het algemeen;
 • de traditionele Japanse zoete lekkernij voor Nieuwjaar genaamd hanabira mochi;
 • een kom thee (Somsen sensei maakt op traditionele wijze een kom matcha voor de eerste gast; de andere gasten krijgen een kom thee geserveerd die binnengedragen wordt door de leden van de studiegroep);
 • een tenshin (traditionele Japanse maaltijd voor de theeceremonie, die bestaat uit verschillende Japanse gerechten, soep, sake of een niet-alcoholische drank), met nadere uitleg hierover.

Tijdens de thee alsook de maaltijd zit u meer dan 2 uur als gast op uw knieen op de tatami. Dat is eigenlijk voor iedereen moeilijk, vandaar dat er natuurlijk gesmokkeld mag worden. Het gaat erom van de bijeenkomst te genieten. Dresscode is nette westerse kleding of Japanse kleding, met daaronder schone, witte sokken respectievelijk tabi. De tegemoetkoming in de kosten, in Japan orei genaamd, kunt u bij binnenkomst in een enveloppe met uw naam erop achterlaten. Het kunnen bijwonen van een hatsu chakai is een geweldige gelegenheid om de essentie van vele Japanse tradities te ondergaan. Deelname kost € 50,-; er zijn 20 plaatsen beschikbaar. Wilt u de hatsu chakai 2011 bijwonen, stuurt u dan s.v.p. een berichtje naar info@shofukan.nl. U ontvangt dan zo snel mogelijk een bevestiging van ons.

2010

Ruim 600 bezoekers tijdens lustrumweekend

De nieuwe Japanse muur, de poort en het bamboe hekwerk om de tuin van Shofukan waren op tijd af om op 8 en 9 oktober 2010 een overweldigend aantal enthousiaste bezoekers te ontvangen. Op vrijdagavond werd ademloos geluisterd naar de shakuhachi van Kees Kort, die vanaf januari maandelijkse masterclasses zal geven. Daarna verzorgde shintomeester Paul de Leeuw een ceremonie om de energie en vernieuwing van Shofukan te vieren, waarna de traditionele toost werd uitgebracht op het lustrum. Prof. dr. W. van Gulik nam zijn toehoorders vervolgens mee op een fascinerende reis doorheen de Japanse kunst en kunstnijverheid en liet hen doordringen tot het hart van de Japanse smaak. Op zaterdag ontvingen wij vele honderden bezoekers op de Japanse markt en deden even zo velen mee aan de workshops en clinics. De demonstraties in alle ruimten werden met intense aandacht bekeken. Kortom: het weekend was een daverend succes.

Op 8 oktober 2010 was het precies 5 jaar geleden dat Shinto-meester Paul de Leeuw de centrale ruimte van Shofukan inwijdde met een Shinto-ceremonie en het Japans cultureel centrum haar deuren opende voor het publiek. Sindsdien hebben tienduizenden hun weg naar Oud Charlois gevonden en er de Japanse cultuur van binnenuit ervaren en beleefd: via lessen, cursussen, trainingen, workshops, cursussen en andere activiteiten. Nergens anders in Europa vindt u een Japans centrum op zo’n plek, met een soortgelijk aanbod en lessen van zulke hoge kwaliteit. Wij zijn trots op alle docenten en medewerkers van Shofukan en zijn vooral blij met u – bezoekers en deelnemers aan onze activiteiten. Want voor u blijven wij alles in het werk stellen om onze missie waar te maken: Beleef Japan van binnenuit!

Kookworkshop op 14 november

Taji van Chef Design presenteert op zondagavond 14 november weer een unieke
sushi workshop bij Shofukan. Leer zelf deze overheerlijke Japanse
lekkernijen te maken, van een Japanse kok en op traditionele Japanse
wijze! Meer informatie op onze kookpagina.

Japans dineren met Taji the Chef!

Op vrijdag 26 of zaterdag 27 november 2010 kunt u weer genieten van een uniek culinair evenement:
een diner met Taji the Chef, dat balanceert op de kruislijnen van kunst, design en de verfijnde Japanse
keuken. De tuin en dojo van Shofukan, die door Taji in het teken van de lente en zomer op een
bijzondere manier zullen worden ingericht, fungeren als het decor voor deze bijzondere belevenis.
U krijgt onder het genot van glaasje sake een 9-tal gangen voorgeschoteld. Vanwege de delicate aard
en smaak van de Japanse keuken en de beleving van het seizoen, die deze avond centraal staan, nemen we de tijd en zullen we om 19:00 uur beginnen. Deelname kost E 50,- per persoon; opgave via
e-mail.

Kennismakingsbijeenkomst Japanse kalligrafie (shodo)

Al vele jaren wordt ons gevraagd of er bij Shofukan ook shodo kan worden beoefend. Dat gaat nu echt gebeuren! Op zaterdagmiddag 19 juni laat Japanoloog Owen Tjon Sie Fat u tussen 14:00 en 17:00 uur kennismaken met vele aspecten van de Japanse kalligrafie. De middag is bedoeld voor mensen die de Japanse taal machtig zijn, maar natuurlijk ook voor geinteresseerden in de Japanse kunsten. Bij voldoende belangstelling zullen na de zomer tweewekelijkse lessen worden gegeven. Op 19 juli staan de volgende vragen centraal: waar komt de Japanse kalligrafie vandaan? Welke stijlen zijn er? Welke materialen worden gebruikt? Wat moet je weten en kunnen om shodo te beoefenen? En wat kun je verwachten tijdens de reguliere lessen? Deelname is gratis; aanmelden via e-mail.

Verborgen Tuinen 2010 en opening expositie ‘Waiting for a Cup of Tea’

Tijdens het Rotterdamse evenement Verborgen Tuinen is de tuin van Japans cultureel centrum weer in optima forma en op 12 en 13 juni geopend tussen 11:00 en 16:00 uur. Op zaterdag 12 juni wordt bovendien om 16:00 uur de installatie ‘Waiting for a Cup of Tea’ van de Japanse kunstenares Rumiko Hagiwara onthuld. Zij exploreert daarin haar notie van een grens tussen Oost, West, heden en verleden. Dit is de eerste in een reeks locatiegebonden exposities in de tuin van Shofukan, in afwachting van het theehuis en georganiseerd door Yu Kuramoto, in samenwerking met de Asahi Shinbun Foundation en Heden. U bent van harte welkom dit evenement onder het genot van een hapje en een drankje bij te wonen.

Japans dineren met Taji the Chef!

Op vrijdag 11 of zaterdag 12 juni 2010 kunt u weer genieten van een uniek culinair evenement:
een diner met Taji the Chef, dat balanceert op de kruislijnen van kunst, design en de verfijnde Japanse
keuken. De tuin en dojo van Shofukan, die door Taji in het teken van de lente en zomer op een
bijzondere manier zullen worden ingericht, fungeren als het decor voor deze bijzondere belevenis.
U krijgt onder het genot van glaasje sake een 9-tal gangen voorgeschoteld. Vanwege de delicate aard
en smaak van de Japanse
keuken en de beleving van het seizoen, die deze avond centraal staan, nemen we de tijd en zullen we om
19:00 uur bijtijds beginnen. Deelname kost E 50,- per persoon; opgave via
e-mail
.

Japanse drum-workshops in maart 2010

In 2010 is Dadadadan Tenko weer in ons land en kunt u opnieuw proeven aan de magie van de Japanse drums. Op zondag 14 maart geeft Dadadadan Tenko 4 unieke workshops in het Japans cultureel centrum Shofukan in Rotterdam. Zie de muziekpagina voor meer details.

Butoh-workshops 23 – 26 februari

Van 23 tot en met 26 februari organiseert De Storm in de dojo van Shofukan dagelijks van 10:00 tot 16:00 uur een reeks butoh-workshops. Het begrip ‘ankoku butoh,’ later afgekort tot butoh, werd geintroduceerd door Hijikata en betekent zoveel als ‘Dans der Duisternis.’ Het is het beste te omschrijven als een optelsom van elementen uit het traditionele Japanse theater, Ausdrucktanz en mime. Het breekt met de gevestigde (dans-) regels en laat veel ruimte voor improvisatie. Kenmerken die men vaak aantreft zijn de wit geschminkte lichamen, het langzame bewegingsverloop, de vaak kaalgeschoren schedel en de verkrampte houdingen. De dans roept beelden op van verval, angst en vertwijfeling, van erotiek, extase en verstilling. Butoh is sterk beinvloed door de reeds genoemde Ausdrucktanz, omdat in de jaren twintig enkele Japanners naar Duitsland vertrokken om kennis te maken met de Europese dans. Bij hun terugkeer in Japan richtten zij hun eigen dansscholen op.

Itto Morita is de artiestennaam van prof. Toshiharu Kasai, werkzaam op de afdeling klinische psychologie van de universiteit van Sapporo (Japan). Hij is in het kader van een sabbatical een jaar in Londen; in maart 2010 keert hij weer terug naar Japan. Itto Morita heeft twee hoofdstromen in zijn werk, namelijk als danser in de door hem opgerichte Butoh dansgroep Goo Say Ten en als danstherapeut en wetenschapper. Als wetenschapper bouwt hij voort op Jungs theorieen. De afwijkende invulling van het begrip ‘libido’ ten opzichte van het concept bij Freud, het gebruik van ‘archetypen’ en het collectieve onbewuste dat daarmee samenhangt zijn kernbegrippen bij Itto Morita. Van daaruit werkt hij in zijn workshops, met de bedoeling de dansers te stimuleren zijn of haar bewegingstaal vanuit zichzelf te ontwikkelen: het loslaten van conventies, geen spiegels in de oefenruimte, geen choreografie maar alleen de danser, de ruimte en tijd. Hij boort diepere lagen in de dansers aan, waardoor zij een uitgebreider bewegingsrepertoire ontwikkelen.

Door zijn decennia lange ervaring in het werken met zeer uiteenlopende mensen heeft hij zich ontwikkeld tot een bijzondere docent. De workshops zijn daarom ook heel interessant voor mensen die niet perse willen optreden, geinteresseerd zijn in hun eigen ontwikkeling. Een unieke kans voor iedereen die geinteresseerd is in performance, dans en psychologie. Deze bijzondere man is nog slechts korte tijd in Europa; De Storm wil daar graag gebruik van maken en u de kans geven mee te doen aan deze unieke workshops. Deelname kost E 75,- per dag inclusief vegetarische lunch; wie 5 dagen komt, betaalt voor 4. Vraag snel een inschrijfformulier bij De Storm!

Nieuwjaars theeceremionie – Hatsu chakai 2010

Op zondag 31 januari 2010 organiseren de Urasenke Netherlands Liaison Office en de Urasenke Netherlands Shofukan Study Group weer de jaarlijkse hatsu chakai. Meer informatie vindt u hier. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Stuur snel een berichtje naar Shofukan wanneer u geinteresseerd bent!

Start lessen Zenmeditatie

Op 29 januari 2010 begint een nieuwe reeks zenmeditatie-trainingen van de Zengroep Rotterdam,
Kanzeon. De wekelijkse lessen vinden plaats op vrijdagavond van 20 tot 22:00 uur en staan onder leiding
van Leo Huijg. Ga voor opgave of meer informatie naar onze Zenpagina.

Reportage over Shofukan van de BOS

Op 17 januari 2007 bezocht de Boeddhistische Omroep Stichting Japans cultureel centrum Shofukan.
Klik hier om de radio-uitzending te beluisteren.

Start Japanse taallessen

Op maandagavond 4 januari 2010 start Tonbo haar nieuwe cursussen Japanse taal. Voor Nivo I (beginners)
is de les van 18:45 – 20:15 uur; voor Nivo II zijn de tijden 20:30 – 22:00 uur. Meer informatie op onze taalpagina.

2009

Sake proeverij en -workshop op 29 november

Yoigokochi uit Leiden introduceert in Europa de verfijnde smaken van de enige echte ‘pure rijst sake.’
Tijdens een uitgebreide proeverij of (wanneer u minder tijd tot uw beschikking heeft) de workshop leert u
meer over de geschiedenis van Japans beroemdste drank, de verschillende productiewijzen en – bovenal –
de grote verscheidenheid in smaak. Yoigokochi serveert en bespreekt een verfijnde, door connaisseurs
samengestelde selectie. Beide evenementen bieden een unieke kans om een wereld te ontdekken die
minstens zo rijk is als die van Belgisch bier en Franse wijn…! Kijk op
www.yoigokochi.eu voor meer info. U kunt zich aanmelden voor
de proeverij op 29 november (om 13:00 uur, deelnamekosten €35,-) of de workshop om 16:00 uur,
deelnamekosten €7,50) via e-mail bij Shofukan.

Japans dineren met taji the Chef!

Op vrijdag 27 of zaterdag 28 november 2009 kunt u genieten van een uniek culinair evenement:
een diner met Taji the Chef, dat balanceert op de kruislijnen van kunst, design en de verfijnde Japanse
keuken. De tuin en dojo van Shofukan, die door Taji in het teken van het winterseizoen op een
bijzondere manier zullen worden ingericht, fungeren als het decor voor deze bijzondere belevenis.
U krijgt onder het genot van glaasje sake of shochu een 9-tal gangen voorgeschoteld, waarna speciale
thee uit de Japanse theeceremonie zal worden geserveerd. Vanwege de delicate aard en smaak van de Japanse
keuken en de beleving van het seizoen, die deze avond centraal staan, nemen we de tijd en zullen we om
19:00 uur bijtijds beginnen. Deelname kost € 49,- per persoon; opgave via
e-mail
. Let op: beide data zijn volgeboekt. Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor de aankondiging
van de voorjaarsdiners met Taji the Chef!

Zuid Explorer

In de wijk Oud-Charlois zijn elke laatste zondag van de maand meer dan 10 creatieve winkels, een museum, projectruimten en galeries geopend van 13.00 tot 17.00 uur, onder de titel Zuid Explorer. Uiteraard doet Shofukan hieraan mee en kunt u de tuin en het centrum op deze dagen bezoeken. Het laatste weekend van november is bij Shofukan een culinair weekend, met twee artistieke diners verzorgd door Taji the Chef. Op 29 november kunt u zich inschrijven voor een uitgebreide sake-workshop verzorgd door Yoigokochi. Deelname kost € 35,-. Daarnaast biedt Shofukan in samenwerking met Galerie Aitobo diverse Japanse artikelen aan. De deelnemers aan Zuid Explorer zijn te herkennen aan een opvallend roze uithangbord. Kunst, B-Art en handwerk kijken, cultuur, shoppen, historie ontdekken, chillen en flaneren. Kortom: doe een rondje Charlois! De Gids met deelnemers en plattegrond is gratis op te halen bij de diverse locaties in Oud Charlois. Zie ook www.zuidexplorer.nl.

Open training Japanse zwaardkunst

Op zondagmiddag 25 oktober kunt u tussen 13 en 17 uur een open training bijwonen van het iaido – de weg
van het trekken van het Japanse zwaard. U kunt ook meedoen aan 蜑n van de workshops om 14 en 15 uur. Zie de
iaido-pagina voor meer informatie. Deze middag staat tevens in het teken van Zuid
Explorer in Oud Charlois.

Shinto-ceremonie en -oefeningen op 12 oktober

Op maandagavond 12 oktober leidt kannushi Paul de Leeuw een Shinto-ceremonie en Shinto-oefeningen ter gelegenheid van het 4-jarig bestaan van het centrum.

Expositie ikebana / haiku op 27 september

Op zondag 27 september is er van 13.00 uur tot 16.30 uur weer de traditionele ikenobo-expositie, dit jaar in samenwerking met de Haiku Kring Nederland, onder de titel “Herfstwind.” Onder leiding van professor Noriko van der Linden-Momose zullen 30 leerlingen moderne en traditionele ikenoboschikkingen laten zien. Aanvullend worden diverse haiku
gepresenteerd, ge・spireerd door de herfstwind.

Programma:

13:00 – 16:30 u: doorlopende expositie ikenobo
14:00 u: inleiding haiku
14:30 – 15:30 u: workshop haiku

Toegangsprijs: 2 euro

Inschrijven beginnerscursus Japans kan nog!

Naast de nieuwe beginnersgroep op de woensdagaavond start bij voldoende belangstelling op maandag 14 september een tweede beginnersgroep. Lees meer op onze taal-pagina!

Start kennismakingscursu iaido op dinsdag 1 september

Er is nog plaats in de kennismakingscursus van deze traditionele Japanse zwaardkunst, waarbij zelfontwikkeling, zelfbeheersing, concentratie en perfectie de sleutelwoorden zijn. Lees meer op onze iaido-pagina!

Japandag in De Kunsthal op 7 juni

Op 7 juni organiseert De Kunsthal in samenwerking met Japans cultureel centrum Shofukan een Japanse dag met veel interessante demonstraties, workshops en informatie voor jong en oud: onder meer Japans slagwerk, kimono, origami, kalligrafie, go, zazen, sushi maken en sake proeven, shinto-oefeningen, iaido, jodo en aikido. Meer informatie op de web site van De Kunsthal.

Verborgen Tuinen van Rotterdam op 13 en 14 juni

Ook dit jaar kunt u de tuin van Japans cultureel centrum Shofukan weer bezoeken tijdens het Rotterdamse evenement Verborgen Tuinen. Openingstijden: 10:30 ・16:30 uur. Meer informatie op www.verborgentuinen.nl.

Start kennismakingscursu iaido op donderdag 12 maart

Er is nog plaats in de kennismakingscursus van deze traditionele Japanse zwaardkunst, waarbij zelfontwikkeling, zelfbeheersing, concentratie en perfectie de sleutelwoorden zijn. Lees meer op onze iaido-pagina!

Workshop Do In en Makka Ho strekkingen

Op zaterdag 7 maart november organiseert Manon Acket van Elements Shiatsu-therapie weer een workshop Do In en Makka Ho strekkingen bij Japans cultureel centrum Shofukan. Do In is een massagetechniek
die je op jezelf uitvoert. Met een kloppende beweging stimuleer je de meridianen, waardoor blokkades opgeheven worden en de energie beter kan stromen. De Makka Ho-oefeningen zijn eenvoudige
oefeningen, gebaseerd op de vijf elementen, die ervoor zorgen dat de energiestroom door de meridianen verbeterd wordt. Meer informatie op de shiatsu-pagina.

Deshima en de hofreis – een Japanse middag

Shofukan presenteert zondag 22 februari vanaf 13:00 uur in samenwerking met de dienst Kunst en Cultuur van de gemeente Rotterdam en Ancient artifacts een Japanse middag met grafisch werk van Willem Snitker, teksten van David Mitchell, po・ie van Willem van Toorn en Japanse muziek door Kees Kort en Roderik de Munck.

Deshima is de naam van een eilandje in de baai van Nagasaki, Japan. Gedurende ruim twee eeuwen was dit eilandje de afgesloten nederzetting waarin de Nederlanders woonden. Zij mochten gedurende 300 jaar als enige westerse natie handel drijven met Japan. Het was hen echter verboden het eilandje te verlaten. Slechts 蜑nmaal per jaar, en later 蜑nmaal per vier jaar, dienden ze verplicht per draagstoel de 1400 kilometer van Nagasaki naar het hof van de shogun in Edo (het latere Tokyo) af te leggen. De beslotenheid van Deshima en de ontsnapping door middel van de hofreis leverden voor drie kunstenaars de thema痴 op voor deze tentoonstelling. Het thema 船eshima・wordt verbeeld in achttien etsen van de schilder-graficus Willem Snitker. Deze etsen dienden als inspiratie voor vriend en auteur David Mitchell. Hij schreef er op haiku ge・spireerde teksten bij. Mitchell is wereldwijd bekend als auteur van een aantal romans waarin Japan centraal staat en werkt momenteel ook aan een nieuw boek getiteld 船eshima.・Willem Snitker nodigde tevens de gelauwerde dichter Willem van Toorn uit om samen met hem een reeks werken rond de hofreis te maken. Van Toorn schreef in 2007 een cyclus gedichten over de uitputtende maar ook fascinerende hofreis, die tegelijkertijd symbool kan staan voor elke reis. De teksten, gedichten en prenten vormen samen de tentoonstelling ‘Deshima en de Hofreis.’ Bovendien zijn zij als unieke genummerde en gesigneerde exemplaren in twee handgemaakte boekobjecten vervat. De achttien teksten van David Mitchell zijn in een aparte uitgave in het boek in elf talen vertaald.

Zondag 22 februari zullen daarnaast twee bekende musici traditionele en modernere Japanse muziek ten gehore brengen: shakuhachi-speler Kees Kort en koto-speler Roderik de Munck. Het programma voor deze middag vindt u hier.

Absolutely beautiful – totally useless: Yu Kuramoto

In december 2006 opende de in Rotterdam woonachtige kunstenares Yu Kuramoto in haar atelier een aantal archiefdozen, waarin zij na de kerst van 2005 een project rond afgedankte kerstbomen had opgeborgen. Zij had de in stukken gezaagde objecten geclassificeerd van 奏otally useless・tot 疎bsolutely beautiful.・Opnieuw liet Yu zich in ruimtelijk werk, tekeningen en bewegende beelden inspireren door haar herinneringen aan het in ploegverband ophalen van de bomen, hun grillige lijnen, schaduwen, haar eigen gedachten en de bijna meditatieve, rituele sfeer van het in stilte bezig zijn met deze geurende en plakkerige vormen. De expositie bestaat uit grafisch werk en installaties in diverse ruimtes van het centrum.

Nieuwjaars theeceremionie – Hatsu chakai 2009

Op zondag 1 februari 2009 zal de Hatsu chakai 2009 plaatsvinden, georganiseerd door Urasenke Netherlands Liaison Office, de Urasenke Netherlands Shofukan Study Group en Taji the Chef. Informatie vindt u hier. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Stuur snel een berichtje naar Shofukan wanneer u ge・teresseerd bent!

Nieuwe beginners- en gevorderden lessen Japanse taal

Op maandagavond 19 januari 2009 starten bij Shofukan de nieuwe lessen Japanse taal. Wees er snel bij, want vol = vol! De lessen worden verzorgd door Maria van den Broek, Japanologe, tolk en
vertaalster van Tonbo. Ga voor opgave
of meer informatie naar onze Japanse taalpagina.

Concert en introductie shakuhachi: Kees Kort

In eerste instantie lijkt deze bamboe fluit gewoon een instrument om mooie muziek mee te maken. Toch, verborgen achter een schijnbare eenvoud, ligt een groots scala van mogelijkheden te wachten op hen die de confrontatie met zichzelf willen aangaan. Voor de een brengen de winderige en resonerende klanken van de shakuhachi diepe sereniteit voor het sympathieke luisterende oor. Voor de toegewijde bespeler is het vooral een spiritueel gereedschap om het verstand en de adem te trainen. Voor hen speelt de Boeddhistische muziek een vitale rol bij het overwinnen van de shakuhachi.

De shakuhachi is een icoon van de elegantie van de traditionele Japanse cultuur. Gemaakt van de basis van een bamboestengel, is zijn esthetica organisch en eenvoudig. Van dit instrument wordt gezegd dat het een klank geeft die de volledige reikwijdte van het natuurlijke leven op aarde omvat. Traditionele Japanse muziek, gespeeld op dit instrument, reflecteert de vele stemmen van de natuur. Teder en warm als de zomerregen, strak en krachtig als de herfstwind door de bamboe, schril en toeterend als de roep van de eend wanneer de winter op zijn eind loopt.

De bekende musicus Kees Kort, shihan van het Nederlands Shakuhachi Genootschap (www.shakuhachi.nl), zal op 30 november enkele muziekstukken ten gehore brengen. Daarna zal hij vertellen over de shakuhachi, haar betekenis in de Japanse cultuur en het bespelen ervan. Er is ruime gelegenheid met hem van gedachten te wisselen. Bij voldoende belangstelling zal in 2009 een start worden gemaakt met nieuwe leerlingen in Rotterdam.

2008

Workshop Do In en Makka Ho strekkingen

Op zaterdag 29 november organiseert Manon Acket van Elements Shiatsu-therapie een workshop Do In en Makka Ho strekkingen bij Japans cultureel centrum Shofukan. Do In is een massagetechniek
die je op jezelf uitvoert. Met een kloppende beweging stimuleer je de meridianen, waardoor blokkades opgeheven worden en de energie beter kan stromen. De Makka Ho-oefeningen zijn eenvoudige
oefeningen, gebaseerd op de vijf elementen, die ervoor zorgen dat de energiestroom door de meridianen verbeterd wordt. Meer informatie op de shiatsu-pagina.

Expositie Rikka Sunanomono (Ikenobo) en raku

Op zondag 21 september presenteert Shofukan vanaf 13:00 uur de ikebanatentoonstelling 船onker en licht・(toegang € 2,-). Noriko van der Linden-Momose geeft samen met haar leerlingen een creatieve vertaling van dit thema in klassieke arrangementen zoals Rikka en Shoka en vrije arrangementen. Tijdens de tentoonstelling zijn 30 ikenobo-arrangementen te zien. Van de hand van Noriko zal bovendien een Rikka Shofutai Sunanomono te zien zijn. In Nederland is dit arrangement uniek.

Sunanomono is afkomstig van zensai (bonsai) en is in de 16e eeuw ontwikkeld door Monami. De sunanomono wordt geplaatst op de planken (wakidoko) van de tokonoma, de oorspronkelijke plek voor deze schikking, die een kleine tuin met witte steentjes voorstelt. Net als in karesansui- en Zentuinen symboliseren deze stenen het water. Het is een relatief klein arrangement in de breedte. De grotere arrangementen zijn in de 17e eeuw ontwikkeld door Ikenobo Senko, om het keizerlijk paleis en kastelen te decoreren. Zij waren een uiting van macht en rijkdom. In 1594 heeft Ikenobo Senko II een grote en beroemde sunanomo gemaakt van ongeveer 7 meter breed en 3 meter hoog. De grote arrangementen worden gemaakt door 3 tot 5 mensen en nemen vier dagen werk in beslag. In de zomer wordt de sunanomono met Iris laevigata, lotus of andere waterplanten gemaakt.

Ook kunt u op 21 september een kijkje nemen bij het raku-stoken in de achtertuin van Shofukan. In het voorjaar van 2008 heeft een aantal cursisten met Potterij Keranova bij Shofukan werkstukken gemaakt (schalen, vazen en theekommen). Ook als u niet hebt deelgenomen aan deze workshops kunt u een kijkje nemen bij het stookproces. Raku is een oude Japanse stooktechniek. De oorsprong vinden we in de eeuwenoude Zen-cultuur – een oosterse filosofie en levensbeschouwing. In de 16e eeuw werd de techniek vooral gebruikt voor het maken van theekommen. De kommen werden uit de gloeiend hete oven gehaald en na het afkoelen gebruikt voor de theeceremonie. De thee drong in de ontstane haarscheuren, waardoor deze prachtig werden ingekleurd. Vooral Amerikanen als Paul Sodner hebben deze techniek vanaf de zestiger jaren aangepast tot een vrijere kunstvorm. Zij stopten als eerste de gloeiend hete werkstukken in het zaagsel, waardoor bijzondere effecten ontstonden. Het woord raku betekent: vreugde, geluk, ongedwongenheid.

Japanse artikelen van Galerie Aitobo

U kunt bij Japans cultureel centrum Shofukan ook terecht voor een selectie uit de brede collectie Japanse nijverheidsartikelen van galerie Aitobo: Japans speelgoed, lakwerk, aardewerk en vele andere voorwerpen. Het is uiteraard ook mogelijk om op basis van speciale wensen iets voor u te bestellen. Kijk voor meer informatie over Aitobo op de web site van deze sfeervolle galerie van Naomi Bon – Kami uit Papendrecht.

Kookworkshops

Taji van Chef Design presenteert 24 september om 19:30 uur weer een unieke sushi workshop bij Shofukan. Leer zelf deze overheerlijke Japanse lekkernijen te maken, van een Japanse kok en op traditionele Japanse wijze! Meer informatie op onze kookpagina.

Start Ikenobo ikebanalessen

Op 11 september 2008 en 15 januari 2009 gaan de nieuwe ikebanalessen (Japanse bloemsierkunst) van start. Deze lessen worden zoals gebruikelijk gegeven door Noriko Momose-Van der Linden, voorzitter van het Ikenobo-chapter van Ikebana Nederland.

Raku workshops

Shofukan organiseert in samenwerking met Potterij Keranova een unieke workshop Raku op 19 juni (nog enkele plekken beschikbaar) en 26 juni 2008, van 19.30 tot 22.00 uur.
U maakt 3 werkstukken (schaal of kom) op deze avond en u krijgt uitleg over Raku. Op zondag 21 september gaan we Raku stoken in de tuin van Shofukan. Tevens vindt er die dag de jaarlijkse ikebanatentoonstelling (ikenobo) plaats. Er zijn per avond 12 plaatsen beschikbaar. Als u interesse heeft, wacht dan niet te lang. De kosten zijn 50 euro voor 3 werkstukken inclusief stoken. Raku is een oude Japanse stooktechniek. De oorsprong vinden we in de eeuwenoude Zen-cultuur -een oosterse filosofie en levensbeschouwing. In de 16e eeuw werd de techniek vooral gebruikt voor het maken van theekommen. De kommen werden uit de gloeiend hete oven gehaald en na het afkoelen gebruikt voor de theeceremonie. De thee drong in de ontstane haarscheuren, waardoor deze prachtig werden ingekleurd. Vooral Amerikanen als Paul Sodner hebben deze techniek vanaf de zestiger jaren aangepast tot een vrijere kunstvorm. Zij stopten als eerste de gloeiend hete werkstukken in het zaagsel, waardoor bijzondere effecten ontstonden. Historici vinden de naam Raku vaak misplaatst omdat deze techniek weinig te maken heeft met de in oorsprong Japanse theeceremonie. Het woord Raku betekent: vreugde, geluk, ongedwongenheid..

Verborgen tuinen 2008

Op zaterdag 14 en zondag 15 juni 2008 is de Japanse tuin van Shofukan tussen 10:30 en 16:30 uur weer geopend in het kader van Verborgen Tuinen. Tijdens dit jaarlijkse evenement kunt u vele Rotterdamse tuinen in de hele stad bezichtigen. In april 2006 heeft de Nederlandse tuinarchitect en beeldhouwer Kees Ouwens, al 25 jaar woonachtig en actief in Japan, bij Shofukan een traditionele theetuin (roji of chaniwa) in de Urasenke-traditie aangelegd. Alle stap- en tuinstenen in de tuin van Shofukan zijn van groene schist uit Shikoku, dat in vrijwel alle Japanse theetuinen worden gebruikt. De tuin is de eerste in Europa waarvoor deze stenen speciaal zijn ge・porteerd. Ook het bamboe en de lantaarns komen uit Japan. De tuin ontwikkelt zich elk jaar aanzienlijk en tussen de stenen ontstaat geleidelijk een prachtige laag mos. Zie ook www.verborgentuinen.nl.

Culturele middag: Japans – Nederlandse ontmoetingen

Op 3 mei bent u van 14:00 – tot 18:00 uur welkom op een informele onmoetingsmiddag voor Japanse en Nederlandse mensen. Op dat moment verblijft
een aantal Japanse families in het kader van een uitwisselings- en home stay-programma van de Hippo Family Club in Rotterdam. Zij zullen
elementen uit hun eigen cultuur presenteren, met workshops, demonstraties, spelletjes, eten en drinken, en ook de Hollandse cultuur zal
worden vertegenwoordigd. Dus schroom niet, kom deze dag naar Shofukan, neem iets typisch Japans of iets typisch Hollands mee en leg uit wat het voor u betekent!
De voertaal zal Engels zijn.

Kennismakingsdag Go

Op zaterdag 16 februari organiseert de Rotterdamse Go Club i.s.m. Shofukan een open dag over deze Japanse
denksport. U bent tussen 12 en 17 uur van harte welkom. Er zijn doorlopend demonstraties, u heeft de mogelijkheid om vragen te stellen en zelf te spelen.
Deze dag biedt u veel informatie over het spel, het materiaal, de Rotterdamse Go Club en de Nederlandse Go Bond. Om 13 en 15 uur zullen er clinics worden
gegeven. Meer informatie over go op onze gopagina.

2007

Expositie Ikenobo ikebana en sumi-e

Op zondag 11 november van 13.00 uur tot 17.00 uur organiseert Shofukan in samenwerking met Ikenobo-docente Noriko van der Linden-Momose en sumi-e kunstenares Kumiko Matsunaga een ontmoeting met de vier seizoenen. De toegang is €2,50. Tijdens de expositie zullen zowel werken van Noriko als van haar leerlingen te zien zijn. Zij zal ook een demonstratie geven.

Ambassadeur van Japan op bezoek bij Shofukan

Op woensdag 1 augustus 2007 heeft de ambassadeur van Japan, de heer K. Komachi, een bezoek gebracht aan Japans cultureel centrum Shofukan. Hij werd vergezeld door dhr. T. Koshida, tweede secretaris en cultureel attach衫 en mw. R. Nagasaki, derde secretaris. De deelgemeente Charlois was vertegenwoordigd door de heer L. Martijn.

De ambassadeur kreeg een rondleiding door de Japanse tuin en de diverse ruimten van het centrum, waar op verschillende plaatsen docenten en andere betrokkenen bij Shofukan een toelichting gaven op hun specialisme. Zo kregen de Japanse gasten achtereenvolgens een indruk van de tuinarchitectuur, de Japanse Urasenke theeceremonie, Ikenobo ikebana, de web site en brochures van Shofukan, de taal- en kooklessen, traditionele geneeskunst, shinto- en zenoefeningen, judo, jujutsu, de vergadermogelijkheden en de expositieruimte. Het bezoek werd afgesloten met een korte demonstratie Aikikai aikido en Shinkage ryu iaido in de dojo van Shofukan.

De ambassadeur was naar eigen zeggen onder de indruk van het aanbod van het centrum en genoot zichtbaar van de gedegen aanpak van de Stichting Shofukan. Zelf neemt de heer Komachi in augustus afscheid als ambassadeur in ons land. Hij zal dan terugkeren naar Japan en gaan werken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De heer Komachi heeft zich de afgelopen jaren onder meer met succes ingezet om de sociaal-culturele betrekking tussen Japan en Nederland te intensiveren.

6 juli 2007: opening expositie ‘Tokyo Summer 06’

Vrijdagavond 6 juli bent u vanaf 18:00 uur van harte welkom op de feestelijke opening van de expositie
‘Tokyo Summer 06’ van fotograaf Herman Kempers. Er zijn 20 werken te zien die Herman in vorige zomer maakte
tijdens een reis naar Japan. Meer informatie op onze expositiepagina.

Verborgen tuinen 2007

In heel Rotterdam kunt u op 8, 9 en 10 juni weer priv・uinen bezoeken die normaliter voor het oog
verborgen blijven. De japanse tuin van Shofukan, waaronder de traditionele Urasenke theetuin (roji),
is weer opgenomen in de route door Rotterdam Zuid. De tuin is open op zaterdag en zondag tussen 10:30
en 16:30 uur en u krijgt gratis een kopje japanse groene thee. Meer informatie vindt u op onze
tuinpagina of op www.verborgentuinen.nl

Aikikai aikido demonstratie op Koninginnedag

Tijdens het traditionele Blommenfestijn, op Koninginnedag in Oud Charlois, zal om 14:00 uur
een demonstratie worden gegeven van het aikikai aikido, dat elke woensdagavond van 19:30 tot 21:00 uur
wordt beoefend. U bent van harte welkom om met deze prachtige traditie van bewegen en zelfverdediging
kennis te maken. Aikido is er trouwens ook voor kinderen, op maandagavond!
Meer informatie over aikido vindt u op onze aikidopagina.

Start shinto-oefeningen

De shintotraining is een uitgebalanceerde serie oefeningen die eenvoudig zijn aan te leren. Ze hebben
evenals yoga, t’ai chi, aikido of zen een heilzame uitwerking op lichaam en geest. De training is gebaseerd
op shinto, een levensstijl die in Japan een nog langere traditie heeft dan boeddhisme. In het dagelijks
leven zorgt Shinto voor een steeds terugkerend rustpunt, dat nodig is om te revitaliseren. Meer informatie
over shinto vindt u op onze shintopagina.

Start lessen Ikenobo ikebana

Vanaf januari is het mogelijk om bij Shofukan lessen te volgen in Ikenobo ikebana. De Ikenobotraditie
is 600 jaar oud en is de meest invloedrijke binnen de Japanse bloemsierkunst. Ga voor opgave of meer informatie naar onze ikebanapagina.

Lessen theeceremonie

Elke laatste donderdagavond van de maand zijn er lessen in chanoyu, de Japanse theeceremonie. De vele
disciplines en kunsten die in de theeceremonie samenkomen, vormen het hart van de Japanse cultuur. De lessen
aan de Urasenke Netherlands Shofukan Studiegroep worden verzorgd door theemeester Herman Soshu Somsen, die aan
het hoofd staat van het Netherlands Liaison Office van Urasenke. De eerstvolgende bijeenkomst is op 30
november. Ga voor opgave of meer informatie naar onze theepagina.

Demonstratie judo

Op 31 januari 2007 van 18:00 – 18:30 uur verzorgt Shufu-judoka een spectaculaire en uniek judo-evenement:
de Kime ko kata en Koshiki no kata zullen worden gedemonstreerd door Piet de Jong (6-dan) en G. van den
Elshout (6-dan). De demonstratie vindt plaats in de dojo van Shofukan te Rotterdam. Entr・ niet-leden:
volwassenen €3,-, kinderen €1,-.

2006

Start lessen aikikai aikido

Vanaf woensdagavond 18 oktober zal Ove Zijlstra van Bushidojo bij Shofukan de aikidolessen gaan geven.
De stijl die wordt beoefend is het aikikai aikido. Lees hierover meer op onze
aikidopagina!

Open Atelierroute Charlois

Het programma van Shofukan tijdens de Open Atelierroute Charlois is als volgt:

Zaterdag 14 oktober 2006:
10:00 – 16:00 u: doorlopend demonstraties ikebana, Japanse tuin
11:00 – 12:00 u: aikikai aikido demonstratie en workshop met Bushidojo (kinderen en volw.)
12:00 – 14:00 u: kennismakingsbijeenkomst Shintotrainingen met kannushi P. de Leeuw
14:00 – 17:00 u: Kenso ryu jujutsutraining met M. Kurabe sensei

Zondag 15 oktober 2006:
10:00 – 16:00 u: doorlopend traditionele bereiding van Japanse thee, Japanse tuin
12:00 – 14:00 u: iaido en kenjutsutraining met J. van Nispen
14:30 – 15:30 u: aikikai aikido demonstratie en workshop met Bushidojo (kinderen en volw.)

Start lessen judo en aikido voor kinderen

In september 2006 zullen bij Shofukan budolessen beginnen voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar. Judolessen zullen
op woensdag tussen 17:30 en 19:30 uur worden gegeven door Jaap de Regt en aikidolessen op maandag tussen 17:00 en 18:00 uur
door Ove Zijlstra van Bushidojo. Lees hierover meer op onze judopagina of
aikidopagina!

Start lessen Japanse taal

Op maandagavond 4 september 2006 start bij Shofukan de eerste cursus Japanse taal. Wees er snel bij, want vol = vol!
De lessen worden verzorgd door Maria van den Broek, Japanologe, tolk en
vertaalster van Tonbo. Ga voor opgave
of meer informatie naar onze Japanse taalpagina.

Start lessen Zenmeditatie

Op 28 april 2006 begint de tweede reeks lessen in zenmeditatie van de Zengroep Rotterdam, Kanzeon. De wekelijkse
lessen vinden plaats op vrijdagavond van 20 tot 22:00 uur. Ga voor opgave of meer informatie naar onze
Zenpagina.

Taiko workshops door Tenko

Op 18 en 19 maart geeft Osaka Dada-Dan Tenko twee unieke workshops taiko drummen in Japans
cultureel centrum Shofukan. De groep is dan weer in Nederland voor een flitsende tournee met de nieuwe show Maido, maido!
Ga voor opgave of meer informatie naar onze muziekpagina.

Miniseminar Kenso ryu jujutsu

Op 11 maart 2006 verzorgt Kurabe sensei (6-dan), zoals elke eerste zaterdag van de maand, weer een miniseminar in
Kenso ryu jujutsu. U bent welkom om hier zaterdagmiddag tussen 14:00
en 17:00 uur aan deel te nemen. De kosten bedragen €12,50. Het aantal plaatsen
is zeer beperkt en degenen die deelnemen aan de reguliere
trainingen op maandagavond hebben voorrang. U kunt zich opgeven via Shofukan.
Meer informatie over jujutsu vindt u elders op deze web site, onder het
menu Budo.

Start ikebanalessen

Op 23 februari 2006 wordt een kennismakingsbijeenkomst
georganiseerd met ikebanameester Conny van Dongen (Ohara ryu). De wekelijkse
lessen starten op donderdag 9 maart 2006 van 20:00 – 22:00 uur. Ga voor
opgave of meer informatie naar onze ikebanapagina.

Start lessen Zenmeditatie

Op 3 februari 2006 begint de eerste reeks lessen in zenmeditatie van de Zengroep Rotterdam, Kanzeon. De wekelijkse
lessen vinden plaats op vrijdagavond van 20 tot 22:00 uur. Ga voor
opgave of meer informatie naar onze Zenpagina.

2005

Open les Ki-aikido

Op 14 en 21 december 2005 geeft Stoelman sensei (7-dan) twee open lessen
in Ki-aikido. U bent welkom om op woensdagavond tussen 19:30 en 21:30
uur aan de lessen deel te neme. Meer informatie over ki-aikido vindt u elders op deze
web site, onder het menu Budo.

Sportjaar 2005 en Deelgemeente Charlois sponsors

Op 2 december 2005 zijn de gloednieuwe, op maat gemaakte sportmatten van Shofukan
in gebruik genomen. Met deze ’tatami’-matten, die op de houten vloer kunnen worden gelegd,
zullen bij Shofukan binnekort ook de lessen in jujutsu, aikido, judo enzovoort starten. De investering is mogelijk
gemaakt met financi・e steun van Sportjaar
Rotterdam 2005
en de Deelgemeente
Charlois
. De feestelijke in gebruikname geschiedt tijdens het miniseminar in koryu jujutsu, gegeven
door Kurabe sensei, en op 14 en 21 december 2005 tijdens de open lessen in ki-aikido.

Officiële inwijding Shofukan

Op 8 oktober 2005 is het centrum in aanwezigheid van 120 genodigden officieel geopend met een speciale
inwijdingsceremonie, uitgevoerd door shintomeester P. de Leeuw van de Dutch Japanese Shinzen Foundation in
Amsterdam. Matsuoka sensei, die dit weekend in Rotterdam was in verband met het tweede Nederlandse
Shinkage ryu iaido seminar, heeft daarbij met een katana in vier richtingen gesneden om samen met de shintomeester
de dojo te reinigen. Na deze unieke gebeurtenis werden de speciale gasten, waaronder dhr. Hiyama (cultureel attach蠡van de
ambassade van Japan), Dick Lockhorst (voorzitter van de Deelgemeente Charlois) en enkele leraren die in verschillende
disciplines lesgeven bij Shofukan, getrakteerd op een bijzondere theeceremonie uitgevoerd door theemeester Herman Soshu Somsen en zijn vrouw
(Urasenke Nederland).